astrodesvern.oad@gmail.com

dimarts, de gener 31, 2006

Fotografia al Sky&Telescope

El passat 3 d'octubre del 2005, la Sandra i un servidor, vam anar a Alcalá de Henares a veure l'eclipsi anular. Vam participar com a convidats de l'Agrupación Astronómica Complutense (vegeu la crònica), juntament amb un grup d'aficionats dels USA que venien amb un viatge organitzat per la revista Sky&Telescope. Amb uns mesos de retard , aquesta revista n'ha fet una petita ressenya a les pàgines 93 i 94 del número de Febrer del 2006. Si us hi fixeu bé, podreu localitzar a la Sandra i l'esquena de l'Oriol, així con intuir l'ambient que va haver-hi durnant tot el matí. En primer pla amb les ulleres protectores hi ha la Letícia, companya de l'Enrique, amic que ens va atendre molt bé durant la nostra estància a la ciutat.
Letícia, Sandra i Oriol a Alcalá de Henares (©Sky&Telescope)

Aprofito l'oportunitat per afegir una fotografia de l'entrevista que em va fer l'home del temps d'Antena3tv. Aquell mateix va sortir a nivell de tot l'estat les meves explicacions sobre l'eclipsi.

Em van dir "experto en heliofísica", ;-D ©Enrique Luque

diumenge, de gener 29, 2006

Observació - 20060119 Sabadell

El passat dijous 19 de gener vaig fer un taller d'estrelles dobles a l'Agrupació Astronòmica de Sabadell a carrec d'en Ricard Casas. El taller va consistir en localitzar i medir els paràmetres d'estrelles dobles que no haguéssin sigut observades en els últims 100 anys. En vam localitzar 3 i en vam calcular els paràmetres. Vam aprofitar la sessió per localitzar 2 asteroides i un cúmul obert. Finalment vam fotografiar la nevulosa del Cap de Cavall.
Nevulosa del Cap de Cavall, a la constel·lació d'Orió.

dijous, de gener 26, 2006

Observació - 20060125 bcn

Des del centre de Barcelona també es pot fer astronomia. Aquest és l'exemple del dia 25 de gener del 2006, i amb un instrumental modest (ETX-70). La localització és a un terrat del carrer Casanova amb Aragó i encarat cap a Montjuïc amb partit a l'estadi Olímpic inclòs. Com podeu imaginar les condicions del cel no són molt bones, però no per això em de deixar d'observar el cel. I no cal tenir un gran telescopi dins un bon observatori, sinó que amb un senzill telescopi de 70mm. ja podem gaudir del cel estrellat, tenint sempre present les limitacions de l'instrument i de l'ubicació.

Totes les fotografies són fetes amb una càmara digital compacta Nikon Coolpix880 de 3,34Mp.
Són fotografies individuals manipulades amb Photoshop CS.

En primer lloc vam apuntar a Saturn, el planeta dels anells, que ara torna a ser observable ja des de les primeres hores de la nit cap a l'est, a la constel·lació de Càncer. Mirant per aquest petit telescopi es poden apreciar molts més detalls que a la fotografia, com ara uns anells més definits i el seu satèl·lit Tità.
Saturn
Aquesta segona fotografia és de la zona de Càncer coneguda com el cúmul M44 o "el Pessebre". Durant uns 20 dies Saturn està passant per aquesta zona, molt espectacular amb telescopis a baixa potència o fins i tot amb prismàtics.
M44 "Pessebre" i Saturn
La tercera fotografia és de les Plèiade, també coneguda com M45. Cúmul obert de la constel·lació de Taure. Va molt bé per veure fins a quina magnitud hem pogut arribar amb la càmara Nikon Coolpix880 i 8 segons d'exposició a ISO400. Podem dir que a la fotografia hi ha estrelles de magnitud entre 8 i 9. La podeu compara amb la feta el 20051106 feta des de St. Just Desvern amb una Canon350D i 30".
M45 - Plèiade
La quarta i última fotografia és de la zona de l'espasa de la constel·lació d'Orió. A la part central de l'espasa hi trobem el trapezi i la nebulosa M42. Una fotografia molt vistosa, si tenim en compte que és feta des del centre de Barcelona.
Espasa d'Orió amb M45
Bé, això va ser tot, només un primer contacte del telescopi al nou emplaçament. Com que el lloc i les condicions són prou bones continuarem fent astronomia de ciutat amb petits telescopis.

dissabte, de gener 07, 2006

Previsions Meteorològiques

Com que últimament tenim problemes per poder fer les observación i es difícil de reaccionar, us passo uns links per poder veure les previsions del temps.

web de la generalitat:
http://www.meteocat.com/marcs/marcos_previsio/marcs_previsio.htm
radar:
http://www.meteocat.com/marcs/marcos_observacio/marcs_radar.htm
satèl·lits:
http://www.meteocat.com/marcs/marcos_observacio/marcs_satelits.htm
meteosat:
http://217.160.75.104/wz/pics/D2u.html
web amb gràfics i molt interessant:
http://theyr.net/cg/cny/I204dc0/F=js*L=ca*s*050909*20*a*SP*es_Barcelona