astrodesvern.oad@gmail.com

dissabte, de març 11, 2006

Observació - 20060310

Aquest divendres 10 de març, vam observar la Lluna i Saturn des del terrat del Casal. És una de les observacions mensuals que organitza el Grup d'Astronomia Desvern. Abans vam xerrar una estona sobre els eclipsis tant el anular del 3 d'octubre del 2005, com el pròxim del 29 de març del 2006.L'observació no va ser gaire profitosa, ja que el cel presentava molts núvols alts i bufava molt de vent. La Lluna amb la seva lluminositat era fàcil d'observar, però presentava una aspecte com boirós. Saturn estava quasi al seu costat, en conjunt presentava un aspecte majestuós, en canvi no vam poder detectar gaires detalls del planeta ni dels anells i en cara menys del seus satèl·lits.
Detall de la zona del Mare Imbrium, on podem veure:
a dalt i al mig de la imatge, el cràter Archimedes, a dalt a la dreta un cràter fosc anomenat Plato, a l'esquerra un gran cràter, el Copernicus i finalment a baix a l'esquerra, el Promontarium Heraclides, una península on molta gent diu que es pot veure el cap d'una dona de perfil.
L'Ivan observant la Lluna del terrat del Casal de Joves.






En Jordi observant Saturn, tot i la poca visibilitat del cel.






El mal temps però, va fer que poguéssim observar un fenomen prou interessant. Hi havia un halo lluminós d'uns 30º de diàmetre al voltant de la Lluna.

dilluns, de març 06, 2006

Astronomia a RàdioDesvern, #22

Missió, la Lluna.
Avui dilluns 27 de febrer hem fet la col·laboració número 21 al programa "K de Kangi" conduït per Enric Riba a RàdioDesvern 98.1FM, on em parlat de la nova carrera per conquerir la Lluna.
En concret dels micro impactes de meteorits a la superfície de las Lluna, tenint en compte la futura colonització del satèl·lit amb bases permanent.

Més informació:
http://www.astroseti.org/
www.sondasespaciales.com - 1
www.sondasespaciales.com - 2
video

divendres, de març 03, 2006

Rellotge de Sol - Plaça Maria Cristina - bcn

Aprofitant per recordar l'interessant treball sobre rellotges de Sol fet per l'Oleguer, afageixo alguns que es poden trobar a Barcelona.
En aquest cas és el rellotge que trobarem a la plaça de Maria Cristina amb Av. Diagonal (on esperem l'autobus direcció St Just Desvern). És un rellotge de Sol analemàtic (fitxa), on podem saber l'hora solar fent nosaltres mateixos de gnomon.
Hora solar del 27 de febrer del 2005 a les 12 del migdia (hora local).
Més informació:
Societat Catalana de Gnomòtica
Fitxa inventari 1,
Fitxa inventari 2
IV FIRA DE LA CIÈNCIA de Menorca 2005