astrodesvern.oad@gmail.com

divendres, de setembre 14, 2007

Formació lunar (Mt. Schneckenberg)

El passat divendres 22 de juny, aprofitant el quart creixent, vam fer l'observació de la Lluna des del terrat del Casal de Joves (Observació - 20070622). A primer cop l'ull la Lluna presentava els mars i els craters de sempre. Però aquest cop ens vam fixar amb una estructura una mica diferent, just al centre de la Lluna i molt aprop del terminador.


Ampliació de la formació, contrastada per ressaltar els detalls. ©oriol

Bé, després de fer una recerca per internet, hem trobat que aquesta formació de la lluna la podem anomenar Mt. Schneckenberg.
Schneckenberg ho podríem traduir com muntanya de cargol, o espiral. Suposo que per la seva forma, però la veritat és que és difícil de poder descriure.
A finals del s.XIX, el selenògref J.N. Krieger, va afegir aquest nom, i el 1935 la IAU (Unió Astronòmica Internacional) el va incloure al llistat oficial. Però al 1961, la mateixa IAU el va excloure oficialment per no considerar aquesta formació ni cràter ni muntanya.

Aquí en teniu una imatge de gran qualitat del www.lpod.org.

Fotografia feta des del Apollo 10, Rima Hyginus en primer plà.
©NASA

links d'interes:

Foto del Lunar Orbiter IV








Mapa geogòlgic.

dijous, de setembre 13, 2007

ISS, STS118 - 20070820 (2)

Ja us vaig ensenyar les fotografies de com vam veure l'estació Espacial Internacional (ISS) i el transbordador de la NASA Endeavour (STS118), passant per sobre dels nostres caps (1). Al mateix temps la NASAtv retransmetia en directe des de la bodega del Shuttle com passava per sobre nostre i com entrava a la zona nocturna de la Terra.
Ho vaig capturar i ho he penjat a Google Video. Així tenim els dos punts de vista.



diumenge, de setembre 02, 2007

Noves dates d'observació a St Just Desvern

Aquestes són les dates que el Grup d'Astronomia Desvern farà les observacions des del terrat del Casal de Joves de St. Just Desvern (Av. Indústria amb c. Roquetes).
Esperem a tothom a qui li pugui interessar l'observació dels astres i de l'Univers. Podeu portar els vostres telescopis, si en teniu, sinó, ja el posem nosaltres.
Activitat Gratuïta.

Divendres 21 de setembre a les 21h.
Divendres 19 d'octubre a les 21h.

Divendres 16 de novembre a les 20h.
Divendres 21 de desembre a les 20h.