astrodesvern.oad@gmail.com

dissabte, de desembre 22, 2007

Observació - 20071221

Bé, d'observació no en vam tenir ja que plovia, i aquest cop no ens va fer tanta recança, ja que necessitem la pluja, i la Lluna i els estels ja els podem veure un altre dia. Així que vam fer una xerrada cloenda de l'any tot fent balanç de les activitats realitzades i proposant-ne de noves pel vinent, que esperem que porti grans millores a l'hora d'observar i gaudir del nostre cel.
Desitgem que el proper any, molta més gent s'interessi per l'astronomia i que la ciència i el racionalisme s'imposi a la superstició. També desitgem que la gent prengui més consciència de la gran contaminació lluminosa i respecti la nit, no emetent llum cap al cel i estalviant energia.
Bones festes i cels estrellats per a tohom.
Josep Miquel, Oleguer, Oriol i l'Ivan.

Ràdio Desvern t3 - 090

El dimecres 19 de desembre vam fer el programa 90 a RàdioDesvern.
En aquest programa vam comentar que al dissabte 22 de desmbre a les 06:08 UT començava oficialment l'hivern (afegir 1 hora per teneir l'hora local), és l'anomenat Solstici d'hivern. Per tenir més informació sobre aquest moment astronòmic, us deixo uns link prou interessants.

viki-cat: http://ca.wikipedia.org/wiki/Solstici
wiki-esp: http://es.wikipedia.org/wiki/Solsticio
Apod-cat: http://www.apodcatala.com/0712/apod071222.htm

La Mar Tirrena i el cel del solstici © Danilo Pivato

10è aniversari del Casal de Joves

El passat divendres 14 de desembre es va fer un sopar per celebrar el 10è aniversari del Casal de Joves. I va participar molta gent, sobretot veterans del canvi de Casal, una salutació als membres del Club de Rol RollerWarriors. Vam anar-hi en Manuel, la Sandra i l'Oriol.
Esperem que el Casal pugui celebrar molts més anys amb tanta energia com fins d'ara.
En Manuel, l'Oriol i la Sandra

diumenge, de desembre 16, 2007

XX Convenció d'Observadors a Sabadell

Organitzat per l'Associació Astronòmica Sabadell, els passats dies 7 i 8 de desembre, es va celebrar a Sabadell la "XX Convención de Observadores". Per segona vegada, l'Oriol Rigat, company del Grup d'Astronomia Desvern i soci de l'AASabadell, va presentar la ponència "Observación visual de la actividad solar (1998-2007)". Va ser una continuació de la que ja va presentar fa dos anys a la XIX Convención. La Sandra ho va enregistrar en vídeo i aviat ho penjarem al blog.
Durant aquests dos dies, van ser moltes les ponències presentades i molt interessants, tant per les recerques realitzades, com la tècnica i tecnologia emprades. Esperem que a la pròxima convenció sigui, com a mínim tant interessant i profitosa com aquesta.
Auditori de l'Obra Social de la Caixa Sabadell

Més informació al blog solar: http://observaciosolar.blogspot.com

Ràdio Desvern t3 - 089

El dimecres 12 de desembre vam fer el programa 89 a RàdioDesvern.
En aquest programa vam comentar la XX Convención de Observadores feta el 7 i 8 de desmbre a Sabadell. Cada dos anys l'Associació Astronòmica Sabadell organitza aquesta convenció on els socis presenten ponències on expliques els seus treballs en els diferents camps de l'astronomia observacional. Aquest any han sigut 41 comunicats i 3 conferències, fet que denota una bona salut pel què fa a l'astronomia amateur.

http://www.astrosabadell.org/ca

Ràdio Desvern t3 - 088

El dimecres 05 de desembre vam fer el programa 88 a RàdioDesvern.
Vam comentar l'apassionant i tràgica vida d'Hipàtia d'Alexandria, la primera dona matemàtica, astrònoma i pensadora que la història en té constància. La intransigència religiosa, les enveges i la violència masclista, va fer que Hipàtia fós martiritzada una forma cruel i salvatge fins a la mort.

Les paradoxes de la vida van fer que el principal culpable de tal atrocitat, el bisbe d'Alexandria Ciril va ser nomenat Sant per l'església catòlica.

enllaç a la vikipèdia:
http://es.wikipedia.org/wiki/Hipatia
http://ca.wikipedia.org/wiki/Ciril_d%27Alexandria

Ràdio Desvern t3 - 087

El dimecres 28 de novembre vam fer el programa 87 a RàdioDesvern.
En aquest ocasió vam parlar de la fantasia i les possibles semblamces
amb la realitat de la pel·lícula de ciència-ficció Armageddon. Dirigida per Michael Bay i interpretada per Bruce Willlis, Ben Affleck i Liv Tyler, entre altres. Una pel·lícula on un asteroide ha de xocar amb la Terra i provocar la destrucció total.
Aconseguiran salvar la Terra?

dimecres, de desembre 12, 2007

Ràdio Desvern t3 - 086

El dimecres 21 de novembre vam fer el programa 86 a RàdioDesvern. En aquesta ocasió ens va acompanyar el nostre company Manuel. Vam fer una petita introducció a la astronomia i en Manuel ens va comentar l'actualitat cometaria amb el P17/Holmes com a cometa "estrella".
En Manuel durant el programa.

En Pablo Wessling conductor del programa Àrea Local, l'Oriol i en Manuel.

dilluns, de desembre 10, 2007

Observació - 20071116

El passat divendres 16 de novembre, el Grup d'Astronomia Desvern, va fer l'habitual observació astronòmica des del terrat del Casal de Joves. Vam començar l'observació prou d'hora, cap a les 19h per tenir-ho tot preparat ja a les 20h. Més que res per ser una nit molt freda i per no tenir que allargar l'observació més enllà de les 22h. Va venir quasi tot el grup i vam observar tant la Lluna, com el cometa p17/Holmes, que aquest dies encara és visible a la constel·lació de Perseu.
Com que no teníem la càmera de fotografiar, vam provar de treure algun resultat amb el nous telèfons mòbils amb càmera incorporada, el resultat va ser prou interessant.
Imatges del participant a l'observació, fotografia feta per la Sandra.

Muntatge de 3 fotografies de la Lluna feta amb el mòbil de la Sandra.

Aquesta és una fotografia de la Lluna, on podem veure en primer plà el mar de la Serenitat i els cràters Eudoxus i Aristòtil.

Fotografia feta per en Josep Miquel.

En general diriem que els telefons mòbils han fet una bona feia, per ser una solució d'emergència. De totes maneres, millor aprofitar les sessions d'observació amb unes bones càmares fotogràfiques, ara digitals.

Amb aquest altre fotografia volem denunciar altre cop la GRAN contaminació lumínica que hi ha en el nostre poble i que dificulta enormement l'observació del cel. Tant la llei com el reglament sobre la contaminació lumínica estan ja aprovats, i segurament en nostre poble la incompleix en escreix a molts indrets, ho vigilarem!

Podem veure com potents feixos de llum impedeixen una bona observació de del nostre poble.

Ràdio Desvern t3 - 085

El dimecres 14 de novembre vam fer el programa 84 a RàdioDesvern.
On vam comentar el moviment retrògrad del planetes. En concret el de Mart, que aquest dies ja és visible a mitja nit i en oposició.

Ràdio Desvern t3 - 084

El dimecres 07 de novembre vam fer el programa 84 a RàdioDesvern.
En aquest programa vam fer un repàs de la missió del Discovery STS-120, i totes les maniobres a la ISS per continuar amb la seva construcció. Vam poder avisar a l'audiència que dues hores més tard la nau atarreria a Florida al Kennedy Space Center.
enllaços interssants:
www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/shuttlemissions/sts120/

Ràdio Desvern t3 - 083

El dimecres 31 d'ocubre vam fer el programa 83 a RàdioDesvern.
En aquest programa vam presentar la un personatge prou interessant, Charles Messier, astrònom frances gran buscador de cometes, però més conegut per haver fet el, ara famós, Catàleg Messier. Catàleg creat per catalogar tots aquells objectes nebulosos que podirn confondres amb possibles cometes. Aquest objectes són tant coneguts com M31, la galàxia d'Andromeda.

diumenge, de desembre 09, 2007

Ràdio Desvern t3 - 082

El dimarts 23 d'ocubre vam fer el programa 82 a RàdioDesvern. En aquest programa vam comentar l'efecte que tant el Sol com la Lluna provoquen a la massa líquida, principalment, però a tota la Terra en general. És a dir, vam parlar de les marees.

http://es.wikipedia.org/wiki/Marea

Ràdio Desvern t3 - 081

El dimecres 17 d'ocubre vam fer el programa 81 a RàdioDesvern.
En aquest programa vam destripar la pel·lícula Sunshine. Una pel·lícula on la semblança amb la realitat és pura coincidència, és a dir, que s'inventen fins hi tot les lleis de la fisica més elementals per poder tenir un argument, diguem que mediocre. només es salven els efectes especials, però crec que avui en dia això ja no és suficient com per fer-nos gastar els nostres diners a les sales de cinema.

Enllaç amb la informació real i verídica de la vida del Sol:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Sol

Trailer de la pel·lícula: