astrodesvern.oad@gmail.com

divendres, de novembre 21, 2008

Lluna de novembre

Aquestes són fotografies de la Lluna fetes amb una 30D de Canon i un objectiu de 105mm. Com podeu veure la Lluna no queda molt gran però prou com per diferenciar una bona colla de formacions. Els més visibles són les taques més fosques que anomanem Mars o Mare, i els punts més brillants són cràters grans i geològicament recents. Per acabar si poséssim una Lluna al costat de l'altre veuriem la diferència de mida, això és perque la Lluna no sempre està a la mateixa distància de la Terra. En aquest cas tenim una diferència d'uns 20.000 km, i per tant la lluna del quart minvant és més llunyana i una mica més petita.

La Lluna plena va ser feta el 13 de novembre a les 19:35 TU, només 11 hores després de la Lluna plena. Teniem una Lluna de 15 dies 09 hores i 25 minuts, amb una fase del 99% il·luminada de la llunació 1062. En aquells moments estava a 357568 kilòmetres o a 57,2 radis terrestres de nosaltres. Faltaven 13 dies i 20 hores per la Lluna nova.

La Lluna, 20081113 a les 19:35 UT.

La Lluna en quart minvant, va ser feta el 20 de novembre a les 02:15 UT, només 5 hores després del quart minvant. Teniem una Lluna de 22 dies 08 hores i 04 minuts, amb una fase del 47% il·luminada de la llunació 1062. En aquells moments estava a 377622 kilòmetres o a 58,8 radis terrestres de nosaltres. Faltaven 06 dies i 14 hores per la Lluna nova.

La Lluna, 20081120 a les 02:15 UT.

Visió genereal de la Lluna sortirnt de l'horitzó.

dijous, de novembre 20, 2008

Júpiter i Venus 20081117

Bé, aquest dies si mireu al cap vespre com es pon el Sol, veureu que encara sent de dia es veuen dues punts molt brillant. No són estrelles, sinó planetes. Júpiter el més elevat, fa el seu camí per atpar el Sol i Venus, fa el contrari, se n'allunya.

Aquesta és una fotografia feta per en Josep Miquel el dilluns 17, prop del riu Llobregat i l'aeroport del Prat. Encara estàn una mica separats, però de mica en mica s'aniràn acostant.

Júpiter i Venus, 20081117.

Recreació amb el programa Stellarium pel proper 1 de desembre a les 19:00h, on tindrem una triple conjunció, Júpiter, Venus i una jove Lluna, no us ho perdeu!

http://www.stellarium.org/ca/
El teniu en català i per qualsevol sistema operatiu.

diumenge, de novembre 16, 2008

Ràdio Desvern T4-123

El divendres 14 de novembre vam fer el programa 123 a RàdioDesvern.Vam comentar el final definitiu de la sonda Phoenix al pol nort de Mart, els Sol ja no és suficient per recarregar les bateries. Una bona sonda que ha treballat de valent. També una altre sonda, el MER Spirit, està patint dificultats amb l'energia, recentment a la seva zona una forta tormenta de sorra a dificultat molt aconseguir prou energia per continuar, però la veterana sonda encara pot continuar.

Phoenix - Los Viajeros Estelares
Spirit - Los Viajeros Estelares
www.sondasespaciales.com

Finalment vam anunciar el llençament del transbordador americà Endeavour STS-126. Misió a la ISS durant 15 dies, han d'acondicionar l'estació per permetre l'estada de 6 astronautes de manera continuada.


www.sondasespaciales.com

Observació - 20081107 (2)

Bé, com ja vam comentar, l'Israel va fer una sèrie de captures amb una webcam i així processant-les més tard poder treure una bona fotografia. Ja vam ensenyar el muntatge fet dels diferents vídeos, però avui uns ensenyem una mica del proces. També tenim una de les fotografies amb els colors una mica exagerats i que ens permet fer.nos una idea del color que pot tenir la superfície de la Lluna, tot i que nosaltres la veiem grisa, els color de les diferents colades ens permet ensenyar els diferents materials que hi ha a la superfície.

Proces del processat dels vídeos fets amb la webcam.
Saturació dels color i realçat dels diferents materials.

diumenge, de novembre 09, 2008

Observació - 20081107

El passat divendres 07 de novembre vam fer l'observació que cada més fem de la Lluna i dels astres que hi ha aprop seu. En aquest cas tant Júpiter com Venus eren massa baixos respecte l'horitzó i només vam poder-los observar a simple vista quan els núvols ens ho van permetre. La Lluna cada vegada estarà més alta, ja que l'oscil·lació de l'eclíptica fa que al hivern passi quasi pel zenit del cel. Finalment ens vam atrevir a buscar Urà, que no era gàrie lluny de la Lluna. Vam tenir la vista de tres persones que es van interessar molt per l'astronomia i les nostres activitat de divulgació.

El grup durant l'observació.

A les 20:04 UT, teniem una Lluna de 8 dies 23 hores i 15 minuts, amb una fase del 66% il·luminada de la llunació 1062. En aquells moments estava a 386317 kilòmetres o a 61,1 radis terrestres de nosaltres. La següent Lluna plena era el 13 de novembre a les 06:19 UT.

La Lluna, 20081107 a les 20:04 UT.

Urà no va ser fàcil de localitzar dins la constel·lació d'Aquiri. Tot i ser un planeta gasós i molt gran (4 vegades la Terra, però 1/3 part de Júpiter), es troba molt lluny de nosaltres (19,2 UA), i per tant només després d'una curosa observació vam poder diferenciar Urà de l'estrella més propera 96 Aqr. En el camp de l'ocular hi teniem tres punts lluminosos. El punt més a l'esquerra i menys lluminós era HP 115105 una estrella de tipus espectral K0 i magnitut aparent 8,85, situada a 3882,81 anys llum de la Terra. El del mig i més lluminós era 96 Aqr, una estrella de tipus espectral F i magnitut aparent de 5,56, situada a una 114,3 anys llum de la Terra. A la dreta havia de ser Urà brillant amb una magnitut aparent de 5,95. Just al costat d'Urà hi havia una estrella de magnitut 11,8 al límit del nostre telescopi, i per tant no la vam veure.

Represntació amb el programa gratuit Stellarium.

Vaig tirar una fotografia per projecció de l'ocular, és a dir a pols. Per tant ni té seguiment i la poca lluminositat de les estrelles va fer que tinguéssim una exposició superior a 1 segon de temps. Tot i això hi podem veure dos punt amb un cert moviment. El més brillant és d'estrella 96 Aqr, i tot i tenir un tipus espectral que es tradueix en un color blanc per a l'estrella, la turbulència atmosfèrica fa que el focus lluminós de l'estrella sigui distorsionat i tingui aquest color blau fosc. En canvi Urà tot i ser molt lluny de nosaltres vam poder distingir que no era un únic punt de llum sinó una petita esfera i així l'atmosfera no va distorsionar tant els seu color blau cel verdós. La fotografia presenta una visió mirall,degut a la composició del telescopi Newton, on utilitza miralls i lents.

Urà, el punt verdós a la dreta, amb una magitut de 5.95, i 96 Aqr a l'esquerra amb una brillantor de 5,55.
La visió és mirall respecte ja que el telescopi Newton la capgira.


Moment on l'Israel captava vídeos de la Lluna amb la webcam.

Video ja procesat. Detall de la zona del Mare Imbrium, el cràter Plató i cràter Copèrnic.

Finalment un cop tots els videos ja estàn processats s'ajunten en una sola imatge.

dissabte, de novembre 08, 2008

Ràdio Desvern T4-122

El divendres 07 de novembre vam fer el programa 122 a RàdioDesvern. Vam comentar el principi del fi de la sonda marciana Phoenix. Va tocar terra al pol nort del planeta quan encara era estiu i tenia llum tot el dia, però ara de mica en mica el Sol passa cada vegada més estona sota l'horitzó i la sonda no té prou energia per funcionar. De totes maneres quasi a duplicat el temps programat de la missió que era d'uns 90 dies.

Imatge artística de la sonda a Mart.
© NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

dimecres, de novembre 05, 2008

L'home a la Lluna

Bé, només us reenvio els links que va trobar en Paco Bellido a youtube i ho va posar al seu blog El Beso en la Luna. Ens referim al programa Caçador de Mites (MythBusters) del Discovery Channel, on van caçar la teoria de la consiparció que s'oposa a l'arribada de l'home a la Lluna. Que el disfruteu.

Que sí, que el hombre llegó a la Luna... (El Beso en la Luna).

I un video de broma, je!

dilluns, de novembre 03, 2008

Ràdio Desvern T4-121

El divendres 31 d'octubre vam fer el programa 121 a RàdioDesvern. Vam comentar la pel·lícula Apollo 13, que al dia abans havien fet tant a TV3 com a 8TV. Aquesta pel·lícula narra la missió de l'Apollo 13 la tercera nau que els americans van enviar a trepitjar la Lluna, i que per ven poc no va acabar amb tragèdia, ja que l'explosió d'un tanc d'oxigen va fer perillar tota la missió i la vida dels tres astronautes. Finalment, després de fer la volta a la Lluna i així aprofitar la seva força de gravetat la missió va tenir un final feliç. Recomanem que qui no l'hagi vist, la busqui en DVD, i tot i que té algunes falles poc real però molt cinematogràfiques.

Moment del llançament a la pel·lícula.




Imatges i videos reals.



web nasa

diumenge, de novembre 02, 2008

Ràdio Desvern T4-120

El divendres 24 d'octubre vam fer el programa 120 a RàdioDesvern. Vam comentar el llançament de la primera sonda india a la Lluna, la Chandrayaan-1, el passat 22 d'octubre.



Notícies i videos:
Los viajeros Estelares, blog
www.sondasespaciales.com