astrodesvern.oad@gmail.com

diumenge, de maig 17, 2009

Rellotge de Sol - UAB

Recentment, en una visita a la UAB de Bellaterra, vaig poder fotografiar un curiós rellotge de Sol que hi ha a la façana de la Facultat de Ciències.

Emplaçament del rellotge.
Hora local, 20090505 16:21 h.

dissabte, de maig 16, 2009

STS-125 cap al Hubble

El dilluns 11 de maig a les 18:01:56 UT o les 02:01:56 pm hora local de Florida, el shuttle Atlantis (STS-125) es va enlairar, des de la rampa LC-39A del Kennedy Space Center, direcció al Telescopi Espacial Hubble (HST), per realitzar la quarta missió de manteniment. En principi seran 11 dies de missió on els astronautes hauran de realitzar 4 sortides extravehiculars (EVA). Mentrestant el Shuttle Endeavour està preparat a la rampa LC-39B preparat per si es necessita una missió de rescat (STS-400 LON)

Aquí teniu un enllaç per veure l'enlairament del STS-125 en HD des de youtube. Activeu o desactiveu la HD si teniu problemes per visualitzar-lo.



Podeu seguir la missió minut a minut per SondasEspaciales.com
A SondasTV retransmissió en directe amb comentaris en castellà.

dimecres, de maig 13, 2009

ANY INTERNACIONAL DE L'ASTRONOMIA - Dones Astrònomes

Dins dels actes de la celebració de l'Any Internacional de l'Astronomia 2009, hi han els projectes pilars. Un d'ells és "Ella és una astrònoma", dedicat a explicar la vida i el treball de les dones en el món de l'astronomia, és un projecte coordinat per Cesca Figueras. Així, es vol promoure la igualtat entre generes també a l'astronomia.

Hi podeu trobar tot un seguit de recursos molt interessant:
- "Entrevistas a mujeres históricas" - [video-01][video-02]
- Calendari de "Astrónomas que hicieron historia" en PDF en català, castellà i gallec. [enllaç]
- Podcasts de radio sobre "Astrónomas que hicieron historia", fets per Eulalia Pérez Sedeño i emesos al programa "A Hombros de Gigantes" de Radio5. [enllaç]

Disfruteu i gaudiu d'aquest Any Internacional de l'Astronomia 2009.

dimarts, de maig 05, 2009

Observació - 20090501

L'observació del passat 1 de maig va ser una mica descafeinada. Com que era festa i durant tot el dia va ploure i el cel va estar molta estona ennuvolat, vam ser pocs i poca cosa vam poder veure a l'hora de l'observació. Això sí, com mana la llei de Murphy, un cop acabada la curta trobada els núvols van escampar i ja des de casa la Lluna i Saturn es van deixar veure amb nitidesa.
St. Just Desvern ennuvolat - 20090501

L'Oleguer va fer una bonica fotografia des de la Sierra de Guara, on es veu un voltor que mira la Lluna...