astrodesvern.oad@gmail.com

dilluns, de juny 29, 2009

Lluna - 20090629

Lluna - 20090629, 19:51UT.

dimarts, de juny 23, 2009

ANY INTERNACIONAL DE L'ASTRONOMIA - Estrelles


Bé, ja acabant els mes de juny i us presentem "Estrellas" el "Tema del Mes" de maig (la pàgina oficial no es renova massa). Dins de la col·lecció "Doce Miradas al Universo", video-entrevisten a María Rosa Zapatero Osorio, del Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC). El reportage a càrrec de Jesús Maíz (IAA-CSIC), David Barrado i Navascués, LAEX-CAB (INTA-CSIC), i Margarita Hernanz (CSIC-IEEC). Com sempre una sèrie de artícles dedicats a les estrelles.

Disfruteu i gaudiu d'aquest Any Internacional de l'Astronomia 2009.


divendres, de juny 19, 2009

LRO/LCROSS cap a la Lluna

Ahir quasi a la mitja nit nostre, 17:32 hora de Florida, la NASA va enviar la sonda espacial LRO - Lunar Reconnaissance Orbiter, i la sonda LCROSS per estudiar detalladament la Lluna. Després de petits retards per causes meteorológique, que van fer perillar el llançament, l'Atlas V va enlairar-se per posar enòrbita lunar la sonda LRO. A continuació teniu el video del llançament.
Com sempre, molta més informació a SondasEspaciales.com.
Més informació de la Missió, de la LRO i de la CROSS.



Aprofitant l'entrada us poso un curiós video dels abortaments del Shuttle més justos de temps.

dissabte, de juny 13, 2009

ANY INTERNACIONAL DE L'ASTRONOMIA - varis

Dins els "Proyectos Pilares" [enllaç] de l'Any Internacional de l'Astronomia, trobem el de "Ella es una Astrónoma" [enllaç], dedicat a la promoció de la igualtat de gèneres a l'astronomia. Com a promoció han editat en format PDF un calendari del 2009 amb tot una sèrie d'astrònomes que van fer història [enllaç], aquí us el podeu descarregar en català, castellà i gallec.

Un altre promoció de l'Any Internacional de l'Astronomia, un pòster d'un metre i mig amb totes les fites més important de la història de l'astronomia. Fet per Carlos Criado i Javier Ruiz del Departament de Física Aplicada I de la Universitat de Màlaga. A aquest enllaç us el podeu descarregar gratuitament en format PDF.


diumenge, de juny 07, 2009

ANY INTERNACIONAL DE L'ASTRONOMIA CossosMenors


Bé, amb una mica de retard de tothom, a la web oficial en castellà de l'Any Internacional de l'Astronomia, presenten Los Cuerpos Menores com a "Tema del Mes" d'abril [enllaç].
Dins la col·lecció "Doce Miradas al Universo", video-entrevisten a Luisa María Lara, de l'Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC). El reportage a càrrec de Josep M. Trigo Rodríguez (Instituto de Ciencias del Espacio, CSIC-IEEC), Jordi Llorca (Universitat Politècnica de Catalunya, UPC) y Javier Licandro (Instituto de Astrofísica de Canarias, IAC). Per últim tota una sèrie d'artícles dedicats a aquests cossos tant interessant.

Observació - 20090601

Bé, un mes més i ja en portem uns quants, no hem pogut dur a terme la nostre observació de la Lluna i en aquest cas del planeta Saturn. Els núvols i la pluja ens han impedit poder donar a conèixer l'Univers més proper i més llunyà. Esperem que la propera observació el proper divendres 3 de Juliol el bon temps ens permeti tenir una bona observació.