astrodesvern.oad@gmail.com

dimecres, d’octubre 28, 2009

Premsa del Grup d'Astronomia Desvern

Com a inici de curs vam fer una entrevista a RàdioDesvern, i han publicat una notícia al "El Llobregat Comarcal". Fem referència a l'inici de curs amb les observacions obertes a tothom, i els propers i il·lusionants projectes. Des d'aquí animem a participar en les observacions, gratuïtes per a grans i petits, on observem la Lluna i els planetes que estiguin visibles. Setmanalment també informem de l'astronomia en general a RàdioDesvern al programa "Just a la Fusta" amb Enric Riba.

Podeu escoltar l'entrevista de Ràdio Desvern [enllaç]
Cliqueu i engrandireu l'imatge.

ANY INTERNACIONAL DE L'ASTRONOMIA - Galaxias

A la web oficial en castellà de l'Any Internacional de l'Astronomia, presenten Galaxias com a "Tema del Mes" de juliol [enllaç]. Com sempre amb una video-entrevista, reportatges i articles d'allò més inetressants per entendre aquest disciplina que ens mostra un univers invisible a la vista.

Disfruteu i gaudiu d'aquest Any Internacional de l'Astronomia 2009.

dilluns, d’octubre 12, 2009

La galàxia d'Andròmeda des de la ciutat

Aquestes són també fotografies fetes de del centre de la ciutat de Barcelona. En aquest cas no volíem fotografiar estrelles sinó una nuvolositat, la galàxia d'Andròmeda.
La primera fotografia ens situa en un camp on podem veure la constel·lació de Cassiopeia cap a l'esquerra i la d'Andròmeda, cap a la dreta de la fotografia. [enllaç] mitologia.

Constel·lacions de Cassiopeia i Andromeda, des de la ciutat.

En aquesta segona fotografia amb el zoom, podem ja situar millor la galàxia. El fet de no poder distingir res millor que una nuvolositat, ens obliga a fer una exposició fotogràfica massa llarga, i al no tenir seguiment això ens provoca que les estrelles tinguin un traç, en aquest cas el que correspon a 30 segons.

Detall de la galàxia d'Andròmeda.

Les Plèiades des de la ciutat

Aquestes són fotografies fetes des del centre de la ciutat de Barcelona, amb una càmara reflex digital. Amb condicions realment adverses, ja que la contaminació lumínica és realment ferotge. A la primera fotografia podem veure la consetl·lació de Taure amb les Híades i les Plèiades, dos cúmuls obserts molt espectaculars i bonics. La fotografia permet observar estrelles de fins a 8a magnitud.

Cliqueu les imatges per veure-les més grans.

Taure, Híades i Plèiades.

En aquesta segona fotografia, s'ha utilitzat el zoom i podem veure amb detall les Plèiades, un cúmul obsert amb un seguit d'estrelles joves i calentes, com es pot deduir del seu color blavós. [enllaç] amb la mitologia grega de les Plèdiades. En aquesta fotografia podem arribar a distingir estrelles de 10a magnitud, tot un repte tenint en compte la contaminació lumínica de la ciutat i el moviment de rotació de la Terra, que al no fer una fotografia amb seguiment les estrelles se'ns mouen durant els 20 segons d'exposició.

Cúmul obert de les Plèiades.

Lluna - 20091008

Aquesta és una fotografia feta amb una reflex digital. Podem veure a la Lluna minvant del 8 d'octrubre del 2009. Podeu veure també la Lluna amb la mateixa fase del mes de setembre del 2009 [enllaç].

Lluna, 20091008.

dijous, d’octubre 08, 2009

ANY INTERNACIONAL DE L'ASTRONOMIA - Radioastronomia

A la web oficial en castellà de l'Any Internacional de l'Astronomia, presenten Radioastronomia com a "Tema del Mes" de juny [enllaç]. Com sempre amb una video-entrevista, reportatges i articles d'allò més inetressants per entendre aquest disciplina que ens mostra un univers invisible a la vista.

Disfruteu i gaudiu d'aquest Any Internacional de l'Astronomia 2009.