astrodesvern.oad@gmail.com

dimarts, de març 26, 2013

Observació - 20130322


Observació del passat divendres 22 de març.
Les fotografies són fetes amb un telèfon mòbil directament a la sortida del ocular, Déu n'hi do, quina qualitat. Podem veure la zona nort de la Lluna amb molt detall i fins hi tot 3 satèl·lits de Júpiter.



Aquí teniu un mapa de la zona fotografiada. No presenta la mateixa fase de l'ombra ni la libració (inclinació de la Lluna), però podem identificar els cràters, Mee, Hainzel i el Lacus Timoris.





Júpiter, amb les seves bandes nuvoloses. També podem distingir tres dels satèl.lis de Júpiter, Io, Ganimedes i Europa.
 




dimecres, de març 20, 2013

Cometa C/2011L4 PANSTARRS des de Sant Just Desvern

El nostre company Isra va poder observar i fotografiar el cometa C/2011L4 PANSTARRS des de St Pere Màrtir el passat 18 de març. Podeu veure com es veu la cua del cometa amb una exposició d'uns 20 segons.


C/2011L4 PANSTARRS, ©Isra2013

dimecres, de març 06, 2013

COMETA C/2011 L4 (Panstarrs)

© Oriol Rigat 2013

Aquest mes de març podrem veure un cometa prou brillat al capvespre, just després de la posta del Sol.

El seu nom oficial és, C/2011L4 PANSTARRS.

Va ser descobert la nit del 6 de juny del 2011 pel telescopi Pan-STARRS. Aquest telescopi esta ubicat al cim de la mutanya de Haleakala a l'illa de Maui a Hawaii. Pan-STARRS és un acrònim de Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System, és a dir, Telescopi de recerca Panoràmica i Sistema de Resposta Ràpida, dissenyat per fer fotografies de gran camp del cel per trobar objectes NEO, asteroides o cometes que passin prop de la Terra i que puguin impactar.
C/2011L4 PANSTARRS es trobava a 7,9UA del Sol (a mig camí entre els planetes Júpiter i Saturn).

El proper 10 de març, el cometa passarà pel periheli, momet de màxima aproximació al Sol, a 0,3UA (Unitat Astroòmica) és a dir, a us 45 milios de kilòmetres del Sol (una mica més separat que Mercuri). En aquells momets es trobarà a 1,1 UA de la Terra (165 milios de kilòmetres).
Això hauria de fer que el cometa fos prou lluminòs i ens ofereixi un bonic espectacle.
Serà a partir del 12 de març quan podrem començar a buscar-lo just després de la posta del Sol. A més a més, el 12 de març tindrem una Lluna creixent molt a prop del cometa.

Hem de buscar un lloc elevat on poder veure un horitzó oest amb claretat, ja que el cometa começarà a ser visible no gaire lluny del Sol i per tant es podrà ràpidament. Amb els dies s'anirà separant del Sol i el podrem veure més alt i més estona.

De totes maneres el cometa no ha mantingut les espectatives que va generar i no serà tant brillant com s'esperava. Arribarà a una magnitud de -0,5 i serà visible a ull nu, però no tant brillant com el planeta Venus.

El cometa ve del Núvol d'Oort, la part més llunyana del Sistema Solar on es creu que hi ha les restes de la nebulosa original. Ha trigat milios d'anys a arribar al interior del sistema solar i la seva orbita final serà de més de 100000 anys, per tant se'l considera un cometa no periòdic.

Els cometes són boles de gel brut, compostos d'aigua, diòxid de carboni, amoníac, metà, ferro, magnesi i silicats. Degut a la gran distàcia al Sol, aquest components componets están congelats. Aquestes boles de gel, un cop comecen a acostar-se al Sol, degut a la calor, els seus components es sublimen (pasen directament de gel a gas), generant la coma, un embolcall de gasos del nucli gelat. Ja a l'òrbiat de Mart el xoc amb el vent solar fa que aquesta coma generi una cua o cabellera de gas i pols, d'aquí el nom d'origen grec Kometes "cabellera". Aquesta cabellera pot arribar a tenir milions de kilòmetres, i és la part més espectacular.




http://science.nasa.gov/