astrodesvern.oad@gmail.com

dimarts, de juliol 31, 2018

Mala Premsa - La Vanguardia

Opinió: Oriol Rigat
Aquest és un article on exposo la meva opinió personal d'un tema que fa temps que em preocupa: el mal periodisme astronòmic. Avui ha sigut la gota que ha fet vessar el got. De bon matí, fent una ullada a la versió electrònica de La Vanguardia, he pogut llegit el següent titular "Marte "rozará" hoy la Tierra"[enllaç], originalment publicada a les 08:29 i amb Europa Press, Madrid, com els autors.
Quins collons tenen!!
Quina vergonya llegir-ho!!
Això ha passat a les 09:16h 

Cap a les 12h, quan he començat a recopilar la informació ja no podiem trobar la notícia a pàgina principal, ni buscant dins de "Vida - BigVan - Ciencia y Espacio". Per cert, una ruta una mica difícil per trobar aquest tipus d'informació. Tot hi així el cercador de la mateixa pàgina encara troba la notícia [enllaç]. Val ha dir que ja ha sigut actualitzada tres vegades 09:11h, 11:30h i 12:39h.
En comptes de la citada notícia, ara podem trobar una antiga notícia del 26 de juliol "Marte más cercano que en los últimos 15 años" [enllaç], i l'autor és Kike Herrero, Celístia Pirineus.


De fet, aquest és el quid de la qüestió. Com tenint ja una informació redactada i publicada correctament, sense errors ni mentides, explícites o implícites, públiquen un alte cop la mateixa informació, permetent tots el despropòsits possibles, enganyant al lector descardament.
Això ens planteja un greu problema. La premsa no té prou interès per sí sola i necessita recorrer a l'estratègia del "Clickbait" [enllaç], notícies esquer, sense cap valor més enllà de guanyar visites al portal web. Fins això em arribat? A vendre la veracitat d'una notícia per uns cèntims d'euro? O potser pitjor, no sabem de què parlem, però ho publiquem?

Aquí tenim un altre exemple, [enllaç]:

i aquest altre, [enllaç]:


i el més espantòs de tots, [enllaç]:En comptes d'aquest article [enllaç]:


Aquí ja no tenim excusa, totes les notícies sensacionalistes, amb groguisme del titular als destacats, com podem veure, són de la REDACCIÓN.
Senyors de La Vanguaria, només fan mala premsa a la informació que no els interessa o és la tònica a tot el diari? No paguen bé als redactorns de ciència o és un extra per als d'esports?
Amb aquesta manera de fer, només fan que fomentar l'error, la mentida i l'ignorància, i tot això a canvi de què? Tenen redactors competents com ha quedat demostrat, però preferèixen difondre mala premsa?

Com a membre d'un grup de voluntaris que difonen la ciència i l'astronomia, estem ja molt cansats que hi hagi gent que se'ns acosti preguntant per la Superluna, la Lluna de Sang i que Mart "rozará" la Terra... en comptes dels coneixaments bàsics, però pobres, que ensenyen a l'escola, però que ens desperta la curiositat de saber-ne més. Potser una Superlluna no ens canviarà la vida, però sí caure en les "Preferents" o no trobar "Armes de Destrucció Massiva". Vigileu el que feu.

Extra:
Aquest article és la pesta, però La Vanguardia ens el recomana. [enllaç]


2 comentaris:

  1. En una línia semblant de denúncia, tenim aquest article sobre el moviment retrògrad dels planetes i els seus "efectes" sobre la població:
    https://es.noticias.yahoo.com/no-mercurio-retrogrado-no-te-va-afectar-en-nada-122142345.html

    ResponSuprimeix
  2. Molt bona puntualització. En Javier Peláez, té un mica més de paciència al explicar el fenòmen, però lo trist és que cada vegada trobem més casos com aquest. Podriem dir que si aquest article surti a Yahoo noticias ya és tot una proesa, ja que Yahoo és un niu de conspiracions i desinformacions. Però ells estan en la selva del Clikbait i no tenen reputació, però La Vanguardia està dilapidant anys de periodisme (amb el seu esbiaix polític, és clar), per lluitar en una guerra on tothom hi perd.

    ResponSuprimeix