astrodesvern.oad@gmail.com

divendres, de juliol 24, 2020

Lectures Astronòmiques - Llibres



Les lectures astronòmiques no es recomanen massa, sempre les deixen pels aficionats a l'observació del cel estrellat, i tot hi així no tenen gaires seguidors. El problema és que el nivell de les lectures és molt diferent i no estandaritzat. És a dir, que tenim llibres de nivell bàsic i d'altres de nivell alt tots junts. Els llibres recomanats per tots els públics, acostumen a tenir un nivell molt bàsic pel aficionats i d'altres, molt promocionats, tenen un nivell molt alt, per exemple, llibresque ens volen explicar el significat de l'Univers, no per la complicació del tema, sino per la redacció enrevessada i feixuga no apte per persones sense doctorats en físiques.

En aquest cas us presento tres llibres tots ells al voltant d'una mateixa temàtica, les calculadores de Harvard a finals de s.XIX principis del s.XX. Tots ells amb un nivell molt assequible per a tothom.


El primer és "Antes de Hubble Miss Leavitt" de George Johnson, editat per Antoni Bosch el 2009 [enllaç].
En aquest llibre de just 130 pàgines més annexes, ens explica els descobriment que va fer Henrietta Swan Leavitt, descobrint un patró amb estrelles variables Cefèides entre la variació de lluminositat i el periode, permetent entre altres a Edwin Hubble poder començar a mesurar les distàncies del nostre Univers proper, descobrint que era inmesurablement gran. 
Recomanat.Assequible per a tothom i que ens pot despertar la curiositat a saber-ne més.


"El universo de cristal. La historia de las mujeres de Harvard que nos acercaron las estrellas" de Dava Sobel, editat per Capitán Swing 2019 [enllaç].
Llibre de 390 pàgines on la famosa Dava Sobel ens narra amb tot tipus de detalls els esdeveniments que van passar l'Observatori de Harvard Collage, on el director Edward Charles Pickering va crear un grup de calculistes femenines per poder extreure totes les dades possibles dels miler de plaques de vidre de tot el cel, magnituts, especretes i posició de totes les estrelles. Tenim totes les protagonistes des de Williamina Fleming, Annie Jump Cannon, Cecilia Payne i per descomptat Henrietta Swan Leavitt entre moltes altres. Diriem que és un resum exhaustiu de més de 70 anys, amb els esdeveniment i descobriments que van fer història.
Recomenat, però pot arribar a ser una mica feixuc amb la gran quantitat de noms, i potser una mica desordenat al moment de seguir les diferents històries.
Epub NO recomentat, plè de faltes i error ortogràfics i tipogràfics, sembla un borrador de prova, molt car havent-lo comprat a Apple. Una VERGONYA.



"Las calculadoras de estrellas" de Miguel Ángel Delgado, Destino Áncora & Delfin, 2016. [enllaç]
Amb aquestes paraules ens presenten el llibre: "Una historia deslumbrante que nos descubre el sorprendente y desconocido papel que jugaron centenares de mujeres anónimas en los mayores descubrimientos astronómicos de nuestro tiempo." doncs NO. No té quasi res a veure amb aquestes calculadores. Bàsicament, en les 410 pàgines, ens presenta a Maria Mitchell, però sempre en un segon plà. El llibre es centra en el drama que pateix una nena durant la seva vida, totalment fora de les premises que ens han presentat. Un entreteniment fluix, que hauria sigut millor presentar con la vida de Maria Mitchell i la seva vida al Vassar Collage, la segona Universitat femenina per a nenes riques. Però potser el títol no hagués cridat tant l'atenció, pero hagués tingut una personalitat pròpia.
No recomenat, només per passar l'estona amb una temàtica astronòmica.

Espero que us puguin ajudar aquestes ressenyes. La següent triologia serà sobre Mart.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.